субота, 23. новембар 2013.

Рус гради еко-кућу од сламе на Златару

Дмитриј Симонов (26), графички дизајнер из Санкт Петербурга, са супругом Анастасијом и четворогодишњом ћеркицом, у Радоињи код Нове Вароши, гради породични стамбени објекат од дрвета, сламе и глине, на месту на ком ће нићи руско еко-село.

Бежећи од гужве велеграда, Дмитријевим трагом на Љуто брдо изнад засеока Суботићи на пролеће ће стићи његови родитељи, сестра и пар пријатеља, а у новој домовини на завичај и руске степе подсећаће их оближњи шумарак бреза и смреке који су купили од мештана.
Као што Дмитриј није типичан Рус, јер не пуши и не пије, тако ни једноспратна кућа површине 70 квадрата у коју би трочлана породица Симонов требало да се усели на пролеће, неће по изгледу и начину градње личити на остале куће, већ ће бити јединствена не само у овом делу Србији. Зидови ће бити од букових облица, глине, креча и сламе, док ће кућа уместо црепом бити покривена бусеном љуте планинске траве са оближњих пашњака.

- Нећу да прекрасну природу кварим челиком и бетоном, а кућа коју градим од природних материјала много је здравија за становање и има бољу звучну и топлотну изолацију. Кућа је мешавина стилова које сам упознао обилазећи села Русије и родног Казахстана у потрази за местом на коме би могао да саградим еко домаћинство. Мада у Санкт Петербурга живимо десетак година нисмо успели да се навикнемо на тамошњу климу – објашњава Дмитриј.

У Радоињу су Дмитриј и Анастасија стигли пролетос, сасвим случајно, баш када су изгубили и последњу наду да ће и на Балкану пронаћи своје место под сунцем.

Пре тога су у Црној Гори боравили пола године, али им се тамо није свидело.

- Купили смо у Радоињи 85 ари земље и нешто шуме, а у Новој Вароши изнајмили стан док се скућимо. Привукли су нас природа и клима, а и мештани су предусретљиви и љубазни. Због тога смо и направили сајт и фејсбук групу како бисмо промовисали златарски крај и његове лепоте, а недавно је и на гледаној руској телевизији емитована репортажа о селу и нама, што је имало ефекта. Већ неколико породица и пријатеља из Русије најавило да ће нам се ускоро придружити у Радоињи. У комшилуку има довољно плодне земље на продају и за нови почетак – прича Дмитриј.

Дмитриј Симонов каже да ће у Радоињи наставити посао који је радио у Русији.

- Супруга је маркетинг менаџер и имамо фирму за израду веб сајтова и компјутерских програма, а послове за руско тржиште можемо да одрађујемо и овде. Ћеркица учи српски и када дође време кренуће у Радоињу у школу – каже Дмитриј.

Извор: Екоблогоманија

Нема коментара:

Постави коментар