понедељак, 30. септембар 2013.

Кућа од набијене земље у срцу пустиње

Архитектонски студио Дуст недавно је завршио градњу прелепе еко куће од набијене земље у срцу пустиње Соноран у Аризони.

Kuća od nabijene zemlje u srcu pustinje


Оно што ову кућу чини еколошком је:

1. Зидови су изграђени од набијене земље која је локално набављена. Набијена земља се користила да би се обезбедила термичка маса која би успорила пренос топлоте. И остали материјали који су коришћени за градњу су еколошки и имају мали утицај на животну средину.

Kuća od nabijene zemlje u srcu pustinje

2. Кућа је оријентисана ка истоку и западу и примењују се принципи соларно пасивног дизајна. Током хладних зимских месеци сунчеви зраци загревају термичку масу чиме је осигурана топла унутрашњост.

Источни и западни делови куће су минимално застакљени чиме је спречено прегревање током лета. Клизни стаклени зидови пуштају свеж ваздух у кућу.

3. Кућа је опремљена резервоаром за сакупљање кишнице капацитета 100.000 литара који је преко потребан у пустињском подручју. Кишница се сакупља са крова, филтрира и поново користи у кухињи, тоалетима и за наводњавање.

Kuća od nabijene zemlje u srcu pustinje

4. Ова кућа је пројектована као викендица за уживање у околном пејзажу и повезивање људи са природом. Смештена је усред древних кактуса, пустињских биљака, камених површина и миграционих путева дивљих животиња.

Kuća od nabijene zemlje u srcu pustinje

У њој не постоје ходници, и да би дошли до спаваће или дневне собе становници морају изаћи напоље и кратко прошетати кроз пустињу. Паркинг је преко 100 метара удаљен од куће и то је урађено намерно како би се становници куће и њихови гости натерали да пешаче.

Извор: ЕКОкуће

Нема коментара:

Постави коментар