понедељак, 30. септембар 2013.

Јефтина природна кућа од глине, песка и сламе

Пре четири године, Брајан Лилоја се из Њу Џерзија преселио у рурални Мисури како би савладао прастару технику зидања коб* кућа од комбинације глине, песка и сламе. Овај невероватно јак материјал је савршен за стварање одрживих кућа.

Jeftina prirodna kuća od gline, peska i slame

Брајанова кућа, коју је назвао Гобкобатрон налази се у Денсинг Ребит (Dancing Rabbit) еко селу, које је рурална заједница 50 људи са заједничким циљем – очување животне средине и одрживи начин живота. Брајан је први пут посетио ово еко село три недеље након завршетка студија и у року од годину дана одлучио да ту жели да сагради своју прву одрживу кућу и проведе остатак живота. "Инспирацију сам добио учећи о проблемима животне средине и социјалним питањима, и одлучио сам да желим да схватим како да живим више еколошки, више одрживо и са људима који размишљају као ја. Још током студирања за филмског ствараоца знао сам да не желим стандардну каријеру, желео сам другачији начин живота", рекао је Брајан.

Копање темеља је започето априла 2008. године, а у кућу се уселио јула 2009. Ефективно је радио 9 месеци, пуно радно време. Градњу су успели да спрече само пар кишних дана и путовање. Главни циљ подизања ове куће су били градња локалним, природним материјалима и ниски месечни рачуни. Купљено је веома мало нових материјала, од којих неколико није природно, али то се није могло избећи.

Коришћени материјали и њихове цене:

Око 30 тона песка – 507$
Око 13 тона шљунка – 117$
16 бала сламе, остатак је добио бесплатно – 36$
Рециклирана грађа од црног ораха 100$
Остала грађа – 20$
Прозори – 220$
Електричне инсталације – 28$
Поцинкована жица – 30$
Ексери – 100$
Сирово ланено уље за подове – 72$
ЕПДМ хидроизолациона фолија за кров – 622$
Поликарбонатни кровни прозор – 400$

Unutrašnjost kuće greje ručno napravljena peć na drva

Унутрашњост куће греје ручно направљена пећ на дрва. За разлику од стандардне пећи на дрва где се цеви спроводе по вертикали, кроз кров, па на тај начин шаљу топлоту директно ван куће, цеви ове пећи спроводене су кроз термалну масу саме куће, па тиме задржавају топлоту у кући. За израду пећи потрошено је укупно 298$.

Цео кров је прекривен вегетацијом.

Многе ствари овде нису наведене јер су добијене бесплатно, као глина, кровни рогови, велики прозор на јужној страни.

Трошкови за материјале били су 3.000$, а када се ту додају и трошкови рада, укупна цена изградње ове куће била је 4.000$.

За крај Брајан каже: "Тачно је, кућа од коба се може изградити са мало новца, али са пуно времена и ентузијазма. Могу рећи да је моја коб кућа највеће достигнуће у мом животу, и нема бољег осећаја од изградње сосптвеног дома. Било је заиста оснажавајуће. Ако сам ја могао то да урадим са веома мало грађевинског искуства, мислим да већина људи може".

* Енглеска реч "cob" у српском језику нема тачан превод. "Сob" уствари представља мешавину глине, песка и сламе. Користи се за изградњу објеката и у уметности за израду скулптура. У овом тексту, ми ћемо користити израз коб. За више информација погледајте
 http://en.wikipedia.org/wiki/Cob_(material)

Погледајте како можете сами да направите коб:















Нема коментара:

Постави коментар